gaveaktie.nl

Alle gave akties van het web

De goede maat fiets voor jouw kind

Waarom standaardmaten niet altijd werken

Er zijn een heleboel infographics (afbeeldingen met als doel informatie verspreiden) over welke maten van een fiets bij welke leeftijd passen. In principe is het goed om er even naar te kijken zodat je een globaal idee hebt van wat voor maat fiets geschikt is. Ik raad je echter af om blindelings te vertrouwen op zo’n één-dimensionale verhouding. Niet ieder kind van bijvoorbeeld vijf jaar oud is even groot, en niet elke fabrikant houdt dezelfde verhoudingen aan. Zo wordt de maat van de fiets vaak uitgedrukt in doorsnede van de wielen, maar als er geen rekening wordt gehouden met, bijvoorbeeld, de hoogte van het frame dan heb je er niet zoveel aan. Een conversietabel is dus wél handig, maar níet doorslaggevend.

Meten is weten

Het is iets dat mijn natuurkundeleraar zó vaak heeft gezegd, dat ik nog altijd zijn stem hoor bij het schrijven van die woorden. Uiteraard heeft hij gelijk. Idealiter heb je een grote verzameling gemeten lengtes van uw kind. En dan heb ik niet over op verschillende momenten gemeten lengtes, maar over verschillende delen van het lichaam. Niet alleen is de algemene lengte van jouw zoon belangrijk bij het kiezen van een jongensfiets, ook de lengte van de binnenkant van de benen is belangrijk. Wanneer het gaat om de voeten bij de pedalen of de grond krijgen is deze afmeting belangrijk. Vergelijk dit met de minimum zadelhoogte om te zien of er een goede marge bij zit. Ook is het niet handig om te dicht op de maximale zadelhoogte te zitten bij aanschaf. Het is tenslotte beter om er nog een paar jaartjes op te kunnen groeien.

Vraag vooral advies

Idealiter kun je samen met het gelukkige kind naar de fietsenmaker/handelaar om een aantal fietsen uit te proberen. Hier kun je ook wat advies inwinnen over verhoudingen en degelijkheid van fietsen die in principe geschikt zouden zijn. Uiteraard begrijp ik dat de fiets vaak ook een cadeautje is en het zodoende niet echt kan om samen met het feestvarken zijn eigen cadeau uit te zoeken. Hopelijk heb je in dit geval met een smoesje (eventjes de kledingmaten opnemen!) alles op kunnen meten. Informeer jezelf goed over het belang van de verschillende maten, en ga gewapend met deze informatie voor advies alsnog naar een handelaar. Je kunt eigenlijk altijd wel iets regelen qua inruil als de fiets écht niet geschikt is, maar het is toch erg fijn als het de eerste keer al goed gaat!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 gaveaktie.nl

Thema door Anders Norén