Waar moet je op letten bij het kopen van een e-bike met middenmotor?

e-bike met middenmotor

Op zoek naar een gave aktie voor een e-bike? Hier wat tips!

Wanneer je je gaat oriënteren op de aankoop van een e-bike kan je al snel overdonderd worden door het grote aanbod. Het lijkt tegenwoordig wel alsof een e-bike overal te koop is. Maar welke e-bike is voor jou nou het meest geschikt? En welke soort motor moet je nou precies hebben? We zetten graag de punten waar je op moet letten op een rijtje.

Het hart van iedere e-bike is de motor. Er zijn drie verschillende soorten, die ook bepalend zijn voor de naamgeving van de fiets. We kennen drie opties: een achterwielmotor, voorwielmotor en een middenmotor. De eerste twee zijn geplaatst in de naaf van het achter- of voorwiel. De middenmotor drijft daarentegen niet rechtstreeks een motor aan. In dit artikel gaan we dieper in op een e-bike met middenmotor en waar je op moet letten bij de aankoop.

Hoe werkt een middenmotor?

Een middenmotor is bevestigd rond de trappers van een e-bike. Bosch en Shimano Steps zijn bekende aandrijfsystemen. Met een middenmotor ligt het zwaartepunt van de fiets ligt laag en centraal. Zal je de e-bike optillen, om bijvoorbeeld op een fietsendrager te monteren, dan helt deze niet naar één kant over. Een middenmotor ligt stabiel op de weg, waardoor deze erg geliefd is bij senioren en fietsers met evenwichtsproblemen.

Zodra je de trappers beweegt meet een krachtsensor hoeveel kracht je uitoefent op de trappers. De motor past daar de ondersteuning op aan. Hoe minder hard je trapt, hoe meer de e-bike je in feite meehelpt. Naast de natuurlijke rijbeleving zit hier het tweede voordeel: deze gedoseerde trapondersteuning zorgt ervoor dat je veilig vanuit stilstand wegfietst.

Een e-bike met middenmotor is leverbaar met ieder versnellingstype, zowel naaf- als derailleurversnellingen zijn mogelijk. De meeste bezitters van een middenmotor kiezen voor een fiets met naafversnelling. Hierbij beschik je over een gesloten kettingkast, waarbij vuil en vocht geen grip op de ketting of chainbelt krijgt. Hierdoor heb je minder onderhoud aan je fiets.

Aanschaffen van een e-bike met middenmotor

Voordat je een e-bike met middenmotor gaat kopen is het raadzaam om meerdere proefritten te maken. Een van de meest bekende leveranciers van middenmotoren is het Shimano Steps aandrijfsystemen. Let tijdens het fietsen op het rijgedrag en wegligging. Let goed op de actieradius van de e-bike, de ondersteuning en de kracht die de trapondersteuning geeft. De aanschafprijs van een middenmotor ligt hoger dan bij een voorwielmotor. Het is daarom belangrijk een goed gevoel bij je elektrische fiets te krijgen, waardoor je over jaren fietsplezier beschikt!