Wat voor cadeau geef je voor een afscheidsfeestje?

Een collega heeft een andere baan gegeven en gaat u verlaten. Dat is natuurlijk jammer en dus moet u een afscheidsfeestje geven. Bij een feestje horen natuurlijk cadeaus. Maar het is nog best wel lastig om op leuke cadeau ideeën te komen. Er zijn eigenlijk 2 soorten afscheidscadeaus, de cadeaus die er leuk uitzien en de cadeaus die daadwerkelijk een functie hebben. De beste cadeaus zijn degene die een vleugje van beide hebben. Daarom staan hieronder een aantal ideeën die zowel leuk als nuttig zijn.

Gepersonaliseerde voorwerpen

Een van de leukste cadeau ideeën is natuurlijk een gepersonaliseerd object. Denk hier bijvoorbeeld aan een pen of drinkfles. Online is dit gemakkelijk te ontwerpen en te bestellen. Een pen kan de collega in de toekomst daadwerkelijk gebruiken, en met zijn of haar naam krijgt deze toch een persoonlijke uitstraling. Hetzelfde geldt voor een drinkfles, deze is ook echt daadwerkelijk bruikbaar.

Een gepersonaliseerde kaasplank met namen van alle andere collega's is ook een mogelijkheid. Deze voorwerpen zijn echter alleen op korte termijn leuk. Bijvoorbeeld een kaasplank of snijplank met teksten als "we gaan je missen". Dit is voor even heel leuk, maar verder niet handig om te gebruiken.

Het is daarom soms verstandiger om iets te geven met alleen de naam van de vertrekkende of de bedrijfsnaam.

Boek

Een ander cadeau idee is het geven van een boek. Bijna iedereen houdt van lezen, en als u uw collega redelijk kent is het gemakkelijk om een leuk boek uit te zoeken. Een boek een minder persoonlijke uitstraling. Dit kan opgelost door in de kaft een kort tekstje of namen van collega's te schrijven.

Uitje

Nog een geweldig afscheidscadeau is een uitje. Geef bijvoorbeeld een dagje dierentuin of een filmkaartje. Zeker als uw college kinderen heeft is een dagje dierentuin een geweldig idee. Is de collega juist avontuurlijk denk dan aan een cadeau vol actie. Zoals karten, quad rijden of paragliden.

Is uw collega juist een enorme voedselliefhebber? Een wijn of bier proeverij is goed betaalbaar en leuk om te geven en te krijgen. Ook kunt u een diner bon geven voor een speciale plaats. In Nederland zijn tal van bijzondere locaties waar gegeten kan worden, bijvoorbeeld in een kasteel of bij het strand. Of misschien heeft uw collega al een favoriet restaurant, dan is een diner op die plek geen verkeerd idee.

Cadeaubon

Cadeaubonnen zijn altijd een goed oplossing. Met een cadeaubon kan de collega zelf wat uitkiezen om te kopen en is deze niet gebonden aan de smaak van anderen. Samen met uw collega's kunt u vaststellen welk bedrag er op de bon komt te staan. Een bon kan wat saai zijn, maar in de juiste handen is het een van de leuke cadeaus.

Laatste tip

Bij het afscheid is het natuurlijk de bedoeling dat hij of zij met een fijn gevoel weggaat. Zorg dat de collega waardering voelt. En dat werkt het beste door cadeau te geven dat echt persoonlijk en leuk is. Een brief of kaartje erbij maakt elk cadeau compleet.