Gaaf en superhandig: een dashcam

Je ziet dat steeds meer automobilisten gebruik maken van deze camera tijdens het autorijden. Niet alleen is het een hele leuke manier om een roadtrip vast te leggen en later terug te bekijken. Een dashcam wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet als geldig bewijsmateriaal voor bij een verkeersongeval. Superhandig dus!

klein en praktisch

Dashcams zijn klein en ontzettend praktisch. Ben je tijdens een autorit getuige geweest van een ongeluk, of ben je zelf in een ongeluk terecht gekomen? Dan kun je de beelden die de camera heeft opgenomen terug kijken, om precies te kunnen zien wat er is gebeurd. Verzekeringsmaatschappijen accepteren steeds vaker het beeldmateriaal als geldig bewijsmateriaal, zeker als het niet helemaal duidelijk is wie de veroorzaker van een ongeval is geweest. Zo heeft een tijdje terug iemand met behulp van zijn dashcam beelden kunnen aantonen hoe een heftig ongeluk op de snelweg bij Tilburg de schuld was van een asociaal inhaalmoment van een Mercedes. Deze persoon besloot het filmpje op te sturen naar de politie en om het op Facebook te delen. Zo heeft de politie de veroorzaker van het ongeluk als verdachte kunnen aanmerken.

gebruik dashcams in het buitenland

Dashcams zijn nog niet overal toegestaan. In Nederland is besloten dat een dashcam is toegestaan en geen privacy regels schendt. Maar in Duitsland bijvoorbeeld zijn dashcams nog steeds bij wet niet toegestaan. Daar heeft een automobilist die met zijn dashcam had vastgelegd hoe een andere automobilist zijn/haar auto tijdens het inparkeren beschadigde, van de rechter een boete ontvangen van van €150. Let dus goed op als je je dashcam aan zet en de grens over gaat of het filmen met een dashcam daar wel is toegestaan. Het zou tenslotte zonde zijn als je gepakt wordt en je een boete opgelegd krijgt, terwijl je alleen maar voor je eigen veiligheid gebruik maakt van je dashcam.

verschillende gave dashcams

Een dashcam kan dus super handig zijn voor je verzekering om de aansprakelijkheid vast te stellen na een verkeersongeval. Dashcams zijn er in verschillende soorten. Zo heb je camera’s die 4K beelden kunnen schieten, of HD. En zelfs met GPS-functie, die precies kunnen aantonen waar je reed. Maar zelfs je snelheid wordt geregistreerd. Online kun je al een gloednieuwe dashcam vinden vanaf €39,00. Afhankelijk van de kwaliteit en de verschillende features kan de prijs oplopen tot wel €600,00. Zoals je ziet zit er dus veel verschil tussen. Gelukkig kun je online makkelijk kijken en vergelijken, en zo eentje vinden die precies aansluit bij jouw behoeftes. Rij jij binnenkort ook rond met zo’n gave dashcam?