Introductie in webhosting

Bij het surfen op internet, of het nu via Google Chrome, Firefox of Edge is, raadpleeg je webpagina's. Deze pagina's lijken kant-en-klaar op te duiken, maar het tegendeel is waar. Al deze pagina's zijn in code geschreven, dit is gedaan in verschillende programmeertalen (javascript, html, CSS, PHP etc.). Deze code staat in content die is opgeslagen op een server. Servers zijn een verzameling onderling verbonden computers met hun eigen processors en harde schijven. Deze servers, oftewel computers staan op locaties over de hele wereld. Webhosting is een dienst die aan bedrijven of particulieren wordt aangeboden en die bestaat uit het huren van ruimte op zo'n server voor de opslag van hun eigen gegevens op internet, of het nu gaat om bedrijfswebsites, blogs, e-commercesites, enz. Er zijn verschillende soorten servers. De krachtigste is een dedicated server.

Gedeelde hosting

Er is veel vraag naar shared hosting. Hierbij deel je een ​​enkele server met meerdere mensen. Het is vrij eenvoudig om gebruik te maken van dit type hosting. Het configureren is al voor je gedaan en je hoeft alleen jouw bestanden en database op te zetten en in te richten. Beginners kunnen het via beheerpanels zoals Plesk of DirectAdmin ook gemakkelijk gebruiken. Het nadeel van deze hosting is dat je een enkele server met meerdere websites moet delen, dit kan de prestaties van de website drastisch beïnvloeden. Als je een site met veel verkeer hebt, vermijd dan dit type oplossing. Gebruik het als je een site hebt met minder dan 5.000 bezoeken per maand die geen zware programma's draait. Heb je een druk bezochte site of een die veel resources vraagt? Lees dan verder.

Dedicated server

Bij dit type hosting huur je een dedicated server van een host die je vervolgens naar wens kunt configureren. Dit type hosting werkt voor alle sites, vooral die met veel verkeer. Je kunt het gebruiken om jouw serverconfiguratie aan te passen. Met een dedicated server kun je de prestaties van jouw website optimaliseren. Het kan echter zijn dat je teleurgesteld bent om te horen dat dit een vrij dure oplossing is. Bovendien moet je voor het beheren en configureren van dergelijke hosting diepgaande kennis hebben. Er moeten updates gedaan worden, ook van programma's op de server zelf. Voor een beginner is dit erg moeilijk. Een oplossing is een managed server, waarbij je hulp krijgt hierin. De kosten liggen dan wel beduidend hoger.

VPS-hosting

VPS-hosting is in opkomst als een hybride systeem halverwege tussen shared hosting en dedicated hosting. De VPS bestaat inderdaad in het creëren van verschillende virtuele servers op dezelfde echte server door middel van softwarevirtualisatietechnologieën. Hierbij wordt een hardware server middels software opgedeeld in virtuele omgevingen, allemaal met hun eigen resources. Met een dergelijke oplossing heeft de gebruiker de mogelijkheid om de verschillende opties van zijn server te kiezen, of het nu schijfruimte, RAM of geheugen is. Je moet echter over systeembeheer-vaardigheden beschikken om ermee om te kunnen gaan.

Niet één server maar meerdere

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is shared hosting, dedicated hosting en VPS-hosting niet gebaseerd op één enkele server. De cloud, het netwerk van servers bestaat ook niet uit één server, maar op meerdere servers. Hierdoor gaat je website niet offline wanneer een server uit zou vallen. Dit is de meest veilige hostingtechniek. Het stelt de site in staat om te gaan met sterke variaties in bandbreedtevereisten of zelfs wanneer een server in brand zou vliegen. Kijk wanneer je hosting aanschaft of dit bij jouw host goed geregeld is. Beter iets meer betalen voor goede hosting dan weinig met een slecht presterende site tot gevolg.