Als de feestdagen naderen, dan stapt iedereen nog een laatste keer de kou in buiten. Er wordt dan sfeervolle kerstverlichting opgehangen in de boom, aan het balkon en ga zo maar door. Tegenwoordig wordt erbij steeds meer huishoudens uitgepakt. Het lijkt wel een soort wedstrijd te worden; wie heeft het mooiste versierde huis in de straat? Deze blog zal je helpen om leuke, sfeervolle en bovendien mooie kerstverlichting op te hangen in jouw tuin.
Tip 1: Start klein
“Klein maar fijn”; ook hier kan dit weer gelden. Het is zonde om direct groot in te kopen en je hele tuin vol te hangen met lichtjes terwijl je niet weet hoe het uit gaat pakken. Als je dus voor het eerst je tuin gaat versieren met lichtjes, dan is het verstandig om klein te beginnen en vanuit hier uitbouwen. Verlicht bijvoorbeeld eerst drie items; een boom en twee struikjes of iets dergelijks. Overdoe het niet, dan zal het teveel worden.
Tip 2: Veiligheid voorop
Sommige lampjes zijn bedoeld voor binnen en sommige voor buiten. Houd je hier ook aan, dat scheelt een hoop narigheid. IP44 verlichting is geschikt voor buitengebruik. Het zal een regenbui namelijk overleven. Niet alleen je verlichting moet alleen waterdicht zijn en tegen vorst kunnen, maar ook je stroomvoorziening. Test ook je lampjes voordat je ze ophangt. Ja, het is natuurlijk vochtig buiten, maar brand zit in een klein hoekje. Bovendien zijn zwarte stukjes in je lichtslinger niet leuk om naar te kijken. Vervang ze tijdig.
Ik wil het toch gezegd hebben voor het geval ik claims krijg: gebruik alsjeblieft een stevige ladder bij het ophangen van de verlichting. Zorg ook voor iemand die je helpt bij het ophangen, want vaak zal de ladder in een ongelijke tuin moeten staan. Diegene kan dan de ladder vasthouden als jij op de ladder staat.
Tip 3: Gebruik een timer
Als je de kerstverlichting aan een timer of schakelaar aansluit, dan zullen de lichtjes vanzelf uitgaan op de tijd die jij hebt ingesteld. Op deze manier zal het niet voorkomen dat je net in bed ligt en het licht in de slaapkamer uit doet en denkt “ah, de verlichting buiten staat nog aan”. Met behulp van een timer kun je deze gewoon instellen dat ze aangaan en ook weer uitgaan op een gewenste tijd. Lichtjes moeten overigens ook uit als je niet thuis bent, omdat er altijd een kans bestaat dat het vlamvat.