Een nieuwe manier van beveiligen

Mistmachines blog

Even iets serieus: ben je recent het slachtoffer geweest van een inbraak? Of ken je misschien iemand die in zo’n nare situatie terecht is gekomen? Zoiets kan in principe altijd gebeuren. Misschien is het daarom tijd om nog eens na te denken over hoe we onze huizen, kantoren en andere ruimtes beveiligen. Er is een nieuwe beveiligingsmethodes op de markt die het overwegen waard is: mistmachines.

Ik was ook sceptisch toen ik de term voor het eerst hoorde. “Wat heb je daar nu aan?” dacht ik toen ik het ontdekte. Maar ik ben wat dieper gaan graven en kwam erachter dat deze beveilingsmethode, hoewel nieuw, het overwegen zeker waard is.

Hoe WERKT HET?

De machines zijn in staat om grote ruimtes (ik neem aan ongeveer de grootte van een woonkamer) binnen tien seconden te vullen met een dikke laag mist, die het zicht van allen in die ruimte beperkt tot 10 centimeter. De mist is veilig om in te ademen en heeft geen medische gevolgen. Ook laat de mist geen permanente markeringen achter op spullen of kleding. Het dient puur om de inbrekers het zicht te ontnemen en ze dusdanig te vertragen dat de kans op een succesvolle inbraak minimaal is.

Er zijn twee manieren om de machines te gebruiken. Je kan ze aansluiten op het inbraakalarm, hierdoor beginnen ze meteen te werken zodra het alarm afgaat. Ook kunnen ze handmatig worden bediend, met een soort ‘inbraakknop’.

pERFECTE AANVULLING

Wel is het aan te raden om deze methode, mocht je haar willen proberen, te gebruiken in combinatie met andere beveiligingsmiddelen die al langer bewijzen te werken. Goede sloten en inbraakalarmen zijn nog altijd een goed idee en worden niet vervangen door deze machines. Maar de mistmachines zouden weleens de puntjes op de i kunnen zijn als het gaat om het voorkomen van succesvolle inbraken.

De meeste bedrijven die ze verkopen hebben ook demo’s. Vraag dus eerst zo’n demo aan voordat je het echt gaat inzetten in je gebouwen.

Maar, wat je ook doet, zorg dat je de kans om dit te proberen niet mist.