Niets is enger en moeilijker tijdens een studie dan het schrijven van een scriptie. Voor veel studenten de grootste horde om te nemen richting het afstuderen, en voor sommigen helaas zelfs een onoverkoombare horde. Gelukkig zijn er veel manieren om het schrijven van een scriptie sneller en makkelijker te maken. Het belangrijkste is een duidelijk en compleet stappenplan om te volgen, met een duidelijk tijdschema verbonden aan de verschillende stappen. Om te voorkomen dat je in tijdsnood komt is het een goed idee bij elke stap wat reservetijd in te bouwen, voor het geval je tegen onverwachte moeilijkheden aanloopt.
Een onderwerp kiezen
De eerste stap is om een onderwerp te kiezen. Dit klinkt heel simpel, maar is voor veel mensen al een heel moeilijk en langdurend onderdeel van het proces. Het probleem is dat de mogelijkheden oneindig zijn en er te veel mogelijk is. Goede tips voor het kiezen van een onderwerp zijn: maak het niet te breed. Probeer een specifiek onderwerp en probleem te kiezen dat je wilt onderzoeken. Als je het te breed maakt zul je al snel merken dat je overweldigd wordt door de hoeveelheid informatie, dat het moeilijk maakt een goed antwoord te geven op je onderzoeksvraag. Ook probeer iets te kiezen waarvoor makkelijk data te vinden is, zodat je niet vast komt te zitten door een gebrek aan informatie.
Opbouw van je scriptie
Het is belangrijk van te voren precies te weten hoe je je scriptie gaat opbouwen. Na je onderwerp te kiezen, moet je in de inleiding duidelijk het onderzoek omschrijven, waarom je het onderzoek doet en wat precies de onderzoeksvraag is. Daarna toon je de gevonden data en de resultaten. En in de conclusie en discussie probeer je zo accuraat mogelijk antwoord te geven op je onderzoeksvraag en geef je aan wat er in toekomstig onderzoek rond dit onderwerp verbeterd kan worden of nog meer onderzoek nodig heeft.
Nakijken
Zeker een belangrijke stap, maar iets dat door veel studenten wordt nagelaten of niet belangrijk wordt gevonden, is de scriptie laten nakijken door anderen. We zijn mensen, en we maken fouten, zeker onder tijdsdruk en als het om een groot aantal pagina’s en informatie gaat. Door andere mensen naar je scriptie te laten kijken kunnen veel fouten eruit worden gehaald, en veel punten worden verbeterd waar nodig. Ook geven andere mensen een andere kijk en inzicht, die je zelf misschien nooit had kunnen bedenken. Daarom is dit zeker een belangrijke laatste stap in het schrijven van je scriptie.