Infrarode verwarming

Het huis van mijn beste vriendin is onlangs gerenoveerd. Ze hebben een gehele nieuwe keuken laten installeren, de zolder geïsoleerd, en alle centrale verwarmingen weggehaald. Deze bleken oud, niet goed te werken, en waren onhandig geplaatst door het huis heen. Zo stond er een verwarming die niet uit kon naast de voordeur, waardoor heel veel hitte kon ontsnappen. Ook was het in de badkamer altijd heel koud, en wilde niemand zich omkleden daar tot de douche de badkamer aangenaam stomend warm had gemaakt. Met de verbouwing hebben ze infrarood verwarming laten plaatsen. Hier had ik nog nooit van gehoord, ik kende de infrarood sauna wel, of zelfs koken op infrarode elektrische fornuizen, maar verwarming?

Toen het af was nodigde mijn beste vriendin mij uit om te komen kijken. Het huis was prachtig, de muren waren ook weer wit geverfd, de badkamer had wat nieuwe tegels, en de keuken had een prachtig dakraam erbij. We gingen in de woonkamer op de bank bijkletsen onder het genot van een wijntje, en na een tijdje viel het mij pas op. ‘Waar zijn je verwarmingen?’ vroeg ik. Ik zocht naar een ouderwetse kachel, een haardvuur of pijpen die laten zien dat er ergens een centrale verwarming aanwezig was, maar die zag ik niet. Mijn vriendin moest glimlachen. ‘Je gelooft nooit waar die zit,’ lachte ze. Ik geloofde het inderdaad niet. In de glazen muur achter de bank, die uitkeek over de tuin! Op deze muur hing een grote afbeelding van mijn beste vriendin en haar familie, en ik was met stomheid geslagen. je kan dus blijkbaar, infrarode verwarmingen in muren of panelen laten plaatsen en hier zelfs een afbeelding overheen laten zetten! Het scheelde enorm aan ruimte, en zag er chique en minimalistisch uit.

Zelf ben ik opgegroeid met een haardvuur in de woonkamer, die pas ’s avonds aan ging. Overdag in de winter kon het bitter koud worden bij ons thuis, maar dan moesten wij van ons moeder maar extra sokken aan doen en een muts op. In de slaapkamers werden de deuren ’s nachts gesloten, zo bleef de hitte binnen, en dan leg je heerlijk onder de warme dekens tot je in de ochtend de ijskoude kamer weer uit moest. Wat er tegenwoordig allemaal wel niet kan is echt wonderbaarlijk. Geheime onzichtbare verwarming in je huis, geen pijpen waaraan je je kan branden, geen gierende geluiden, wel warmte. Bijzonder.