Home Algemeen Slakken bestrijden

Slakken bestrijden

0
Slakken bestrijden

Wereldwijd gezien zorgen slakken voor veel schade aan verschillende gewassen. Ze kunnen erg vervelend zijn en schade aanbrengen aan planten. De meest schadelijke slak is de naaktslak. Vooral bij vochtig weer zijn ze aanwezig. Maar wat kun je er tegen doen, hoe kun je slakken bestrijden zodat jouw planten niet worden aangetast?

Wat doen de slakken?

In het vochtige voorjaar kunnen naaktslakken een plaag vormen in de tuin. De omstandigheden van het weer bepalen dan ook de aanwezigheid van slakken die tevoorschijn komen. Daardoor zie je vaak slakken verschijnen na een flinke regenbui. De slakken eten graag de bladeren van planten. Daarbij eten zij gaten in de bladeren waardoor de planten beschadigen.

Waar komen de slakken vandaan?

Zodra het warm weer wordt en de luchtvochtigheid toeneemt komen de naaktslakken tevoorschijn uit de grond. De naaktslakken kunnen zich niet in een huisje terugtrekken zoals de huisjesslakken. Daardoor zoeken de naaktslakken een plekje ondergronds in de winter. Daardoor heb je in de winter minder last van slakken en worden de planten ook niet aangevreten. 

Aaltjes tegen slakken

Er bestaan diverse middelen waarmee je de naaktslakken kunt bestrijden.Vaak zijn de middelen gericht op de slakken die boven de grond leven. Echter leven naaktslakken veelal ondergronds. No-slug is een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit middel kan effectief worden ingezet tegen naaktslakken. Het is een middel dat aaltjes bevat die met bacteriën dodelijk zijn voor slakken. Maar hoe werkt dit precies? Aaltjes zijn minuscuul kleine beestjes die ingezet kunnen worden tegen plaaginsecten. De aaltjes dringen binnen bij hun prooi en gebruiken die als bron voor voedsel waardoor de prooi sterft. De aaltjes zoeken ondergronds de slakken op en dringen bij hen binnen. Vervolgens verspreiden ze bacteriën uit in de slak en na een paar dagen stopt de slak met eten en sterft af. Op die manier ontwikkeld het aaltje zich door in het lichaam van de slak. Na de ontbinding van de slak komen de aaltjes vrij in de grond en gaan opnieuw op zoek naar slakken.

Op deze manier zullen de meeste slakken na toepassing van het bestrijdingsmiddel binnen twee weken sterven. 

Er zijn ook manieren om de slakken te bestrijden zonder gif. Een van de meest diervriendelijke methode is het verwijderen van de naaktslakken. Je kunt de slakken vervolgens vrij laten op een ander stuk grond, echter heb je wel kans dat ze opnieuw komen. Als je binnen slakken wilt vangen kun je gebruik maken van een slakkenval. Alleen heeft deze buiten niet veel effect.