Alles wat je moeten weten over een SSD

SSD

SSD staat voor solid state drive. Hoewel er steeds meer computers zijn die gebruik maken van een SSD weten veel mensen niet wat een SSD precies doet. In deze blog zal ik uitleggen wat een SSD precies is en wat je eraan hebt.

Wat is een SSD?

Een SSD is een opslagapparaat voor je computer. Het is een soortgelijk apparaat als de harde schijf ook wel hard drive disk (HDD) genoemd. Opslag is voor iedere computer noodzakelijk want als gegevens niet zouden kunnen worden opgeslagen kan er geen gebruik worden gemaakt van verschillende functies van de computer. Het is daarom belangrijk om te weten hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw computer een goed opslagapparaat heeft.

Werking SSD

Er zitten echter een aantal verschillen tussen een SSD en een HDD. Het grootste verschil tussen de werking van een HDD en een SSD is de wijze waarop informatie wordt afgelezen. Bij een HDD beweegt een leeskop over de schijf, doordat de leesknop heel snel beweegt komt deze  een aantal keer per seconde over hetzelfde punt. Hij meet de magnetische verschillen in een vorm van ééntjes en nullen. Een SSD is geen schijf zoals een HDD, maar bestaat uit verschillende NAND flash geheugenchips. NAND chips hebben een eindig aantal cyclussen waarin informatie kan worden opgeslagen. De NAND chips hebben geen energie nodig om informatie af te lezen, die kracht zit namelijk al in de chips.

Voordelen SSD

Als je wilt gaan kiezen tussen een SSD en een HDD is het belangrijk om te weten wat nou precies de verschillen zijn. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, dit heeft als voordeel dat je computer niet zal opwarmen door het opslagsysteem. Vaak hebben oudere computers nog een HDD, en oververhitting van de HDD is één van de grootste oorzaken van crashes bij computers. Ook zijn is een SSD vele male sneller dan een HDD, hierdoor heb je minder tijd nodig om je computer op te starten of data te lezen. Zoals eerder al gezegd heeft een SSD geen energie nodig om de informatie af te lezen, hierdoor is een SSD ook vele male zuiniger dan een HDD.

Nadelen SSD

Hoewel een SSD dus vele voordelen heeft ten opzichte van een HDD zijn er ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel van een SSD is het prijskaartje wat eraan hangt. Een SSD namelijk duurder dan een HDD. Ook kan een SSD kracht verliezen overtijd, hierdoor moet je op den duur je SSD vervangen.