Houten speelgoed, het beste voor je kind

Houten speelgoed is op dit moment weer een echte trend aan het worden. Het houten speelgoed vliegt je letterlijk om de oren op verschillende social media platformen. Hout doet het niet alleen erg goed als speelgoed, je ziet het erg vaak terugkomen in het interieur. Dit is niet gek, want hout is gewoon erg mooi om te zien, heeft een warme uitstraling en is voornamelijk erg duurzaam. Houten speelgoed is voor baby’s en jonge kinderen uiterst geschikt omdat het praktisch onverwoestbaar is. Onze houten speelgoed baby waar mijn dochter vroeger mee speelde zal daarom nog vast een generatie meegaan. Houten speelgoed kan goed tegen een stootje en dat geeft een fijn gevoel. Houten speelgoed hoeft ook niet nieuw aangeschaft te worden, want tweedehands ziet het er prima uit.

Hout is onverwoestbaar

Wanneer we denken aan duurzaamheid denken we niet aan alleen de tijd die onze kinderen er mee kunnen spelen, maar ook aan hoe het geproduceerd is. Het is goed om te weten dat houten speelgoed geen schadelijke stoffen bevatten en bij de productie geen giftige stoffen worden gebruikt. Er is genoeg houten speelgoed in omloop die schadelijke stoffen bevatten. Vaak gaat het om gelijmde delen. Deze bevatten formaldehyde. De massieve blokken vormen daarentegen geen probleem.

Met duurzaam houten speelgoed kun je een boom een tweede leven geven. Het gaat om de rubberboom. Na 15 jaar groeien stopt deze boom met de productie van rubber. Vroeger werden deze bomen verbrand, maar gelukkig wordt er tegenwoordig speelgoed van gemaakt. Er zijn producenten die speelgoed maken van resthout of uit duurzaam beheerd bosgebied. Het is immers zonde om onnodig bomen te kappen. Het ligt voor de hand maar ik zeg het toch: Houten speelgoed is 100% biologisch afbreekbaar!

Stimuleert de motoriek

Naast alle voordelen van houten speelgoed voor uw baby is het ook nog eens zeer goed voor de motoriek van uw baby. Dit komt voornamelijk omdat er verschillende vormen en maten beschikbaar zijn. Hierin zit veel uitdaging voor uw kind omdat dit speelgoed op verschillende manieren kan worden vastgepakt als er mee willen gaan spelen. Baby’s kunnen met blokken een mooie toren maken, terwijl kleuter een kralenketting maken of figuren met hamertje tik. Hout heeft van zichzelf een natuurlijk gewicht.

Plastic speelgoed geeft een baby geen informatie over wat het in de handen heeft. Dit komt omdat grote voorwerpen van plastic even zwaar zijn als de kleine. Houten speelgoed kan een goede bijdrage leveren aan de oog hand coördinatie. Het voelt prettiger aan omdat ze echt iets in handen hebben. Problematiek met sensorische integratie is tegen te gaan door wat zwaarder speelgoed. Het kan kinderen helpen om hun bewegingen en handelingen beter te voelen.