Minder gezondheidskwalen op je oude dag

Het is iets waar we uiteindelijk allemaal mee te maken zullen krijgen, een minder goed werkend op onze oude dag. Hiermee heb ik het over ouderdomskwaaltjes. We willen natuurlijk allemaal zo gezond mogelijk ouder worden. En ouderdomskwaaltjes kunnen de levenskwaliteit wel degelijk verslechteren. Daarom is het belangrijk om te proberen zolang mogelijk gezond te blijven. Er zijn veel oudere mensen die zelfs op hoge leeftijd nog heel fit en vitaal zijn. In dit artikel bespreken we tips en tricks om langer gezond te blijven en minder last te hebben van ouderdomskwaaltjes.

Een gezonde levensstijl

Dit is natuurlijk zo logisch dat het bijna een cliché is maar toch is het een heel belangrijk ding om te bespreken. Wanneer je een algemeen gezonde levensstijl erop nahoudt is de kans dat je zonder veel gezondheidsproblemen ouder wordt veel groter. Gezond eten, blijven bewegen en niet te veel alcohol drinken zijn drie simpele maar ontzettend belangrijke gewoontes voor iedereen om te hebben. Veel jonge mensen denken dat ze alle tijd in de wereld hebben om een gezonde levensstijl te implementeren. Maar hoe jonger je begint hoe beter. Het is namelijk zo dat slechte en ongezonde gewoontes moeilijk zijn af te leren. Hoe langer je rookt hoe moeilijker het is om dit af te leren, hetzelfde geld voor alcohol en ongezond eten. Begin daarom zo jong mogelijk.

Gehoorapparaat

Een veelvoorkomend ouderdomskwaaltje is natuurlijk een verminderd gehoor. Wanneer je minder goed begint te horen zul je waarschijnlijk gebruik maken van een gehoorapparaat of oticon. Maar er zijn manieren om je oren langer te beschermen. Veel gehoorschade gebeurd door langdurige blootstelling aan te luide geluiden. Voor veel jonge mensen betekent dit clubs of concerten. Ga dus een leven lang wanneer je naar een club of concert gaat, met oordoppen in. Op deze manier bescherm je jezelf tegen gehoorschade en zul je ook voorkomen dat je permanent die verschrikkelijke piep in je oren krijgt.

Mentaal sterk

Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal kun je last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Een veelvoorkomende serieuze ouderdomskwaal is dementie. Je kunt met gezonde voeding de kans op dementie verminderen maar ook door je hersenen te trainen met bijvoorbeeld puzzels kun je je geest scherp houden. Zoals de oude Romeinen al zeiden, een gezonde geest huist in een gezond lichaam en natuurlijk andersom. We worden allemaal oud maar je kunt wel je best doen om zo gezond mogelijk zo oud mogelijk te worden.