van handgeschreven kranten naar gedrukte kranten

typmachine

Afgelopen week ben ik begonnen bij mijn nieuwe werkgever. Het is bij een krantendrukkerij. Mijn opa heeft mij de liefde voor het vaak geleerd en nu ik klaar ben met school en nog niet echt weet wat ik verder wil gaan doen qua studies heb ik besloten maar eerst even een jaartje te gaan werken. Mijn opa zijn bedrijf is gestopt maar zijn goede vriend en tevens concurrent heeft zijn bedrijf aan zijn zoon verkocht waar ik dus nu voor werk.

 

Mijn eerste werkdag

Mijn eerste werkdag was indrukwekkend. Ik had een paar foto’s gemaakt voor mijn opa want die was ook wel erg geïnteresseerd voor de techniek die tegenwoordig gebruikt wordt. Het grootste verschil is dat tegenwoordig alles met machines een compressor wordt aangestuurd wat vroeger allemaal gewoon met de hand gedaan werd. Hoe interessant het ook klonk toen ik de uitleg kreeg, ik snapte er echt helemaal niks van. De techniek is best nog wel ingewikkeld maar ik moest er wel wat vanaf weten dus ik besloot een zelfstudie avondje in te lassen.

 

 

Compressor avond

Bij het opzoeken van het woord compressor belandde ik al snel in de landbouw. Ik dacht dat het hele andere compressoren waren maar het bleek dus niet zo te zijn. Er schijnen verschillende compressoren te bestaan maar het belangrijkste was dat hij de persdruk veroorzaakte. De druk die dus een machine aan de gang kon krijgen.
Daarnaast had je er 1 die op olie werkt en de andere juiste niet op olie. Ik was dan ook erg benieuwd wat er in de drukkerij gebruikt werd. Ik had het vermoeden dat het een olievrije compressor zou zijn want er wordt duidelijk aangegeven dat het kleine druppeltjes olie los kan laten en dat leek mij niet zo handig met krantenpapier.

 

De baas even verbluffen

De dag na mijn zelfstudieavond zaten mijn baas en ik eerst even een kopje koffie. Ik vertelde hem over mijn zoektocht op internet en wat ik ervan geleerd had. Mijn baas begon te lachen en vertelde mij dat ik er onderhand nog meer vanaf weet dan hij. Hij vertelde ook dat zijn vader dat soort dingen nog allemaal regelde voor hem omdat hij er gewoon echt niks van snapt.
In de krantenwereld hebben ze ook speciale compressoren maar die schijnen lastig verkrijgbaar te zijn hier in Nederland. Hij vond het heel fijn om te horen dat ik zo geïnteresseerd was maar hij vond het belangrijkste dat ik wist hoe hij aan en uit moest. Als ik dat had geweten dan was ik niet de hele avond op zoek gegaan naar informatie, maar goed. We hebben weer wat geleerd.